Фотограф об’їхав півсвіту, щоб сфотографувати тварин, які ось-ось зникнуть з лиця Землі

У книзі «Небезпека зникнення» (Endangered) відомий фотограф Тім Флак (Tim Flach) ділиться результатами незвичайного багаторічного проекту з вивчення життя тварин, які перебувають на межі вимирання. Автор об’їздив світ – від савани до полярних морів – і поділився з нами суворими проблемами, з якими стикаються тварини і природа.

Панґолін тризагострений (White Bellied Pangolin)

Ця екзотична тварина мешкає у вологих тропічних лісах, саванах від Сенегалу до західної Кенії і на південь до Замбії. З 2008 року Панґолін тризагострений знаходиться під загрозою вимирання, а в 2014-му вже віднесений до уразливих видів. Це означає, що, якщо не вжити спеціальних заходів щодо його захисту в найближчі 10-20 років, його чисельність знизиться на 30-50%.

Котячий лемур (Ring Tailed Lemurs)

Котячі лемури в основному зустрічаються на сухих відкритих просторах і в лісах на півдні острова Мадагаскар. Міжнародний союз охорони природи визначає цей вид як такий, що знаходиться під загрозою зникнення через значне скорочення популяції – загальна чисельність лемурів скоротилася до 2 000-2 400 особин. До основних загроз відносяться знищення життєвого простору і полювання.

Носач (Proboscis Monkey)

Носач мешкає тільки на острові Борнео і може бути знайдений у всіх 3 країнах, які ділять острів, – Індонезії, Брунеї та Малайзії. Живе в прибережних районах і уздовж річок.

Цей вид мавп оцінюється як такий, що знаходиться під загрозою зникнення. За останні 36-40 років їх загальна чисельність скоротилася більш ніж на 50%. Основними причинами є постійна втрата місць проживання через лісозаготівлі і полювання, так як його м’ясо цінується як делікатес, а також використовується в традиційній китайській медицині. На даний момент знаходиться під охороною в заповідниках і національних парках.

Золота мавпа (Golden Snub Nosed Monkey)

Живуть в Південному і Центральному Китаї. Проживають в гірській місцевості на висоті від 1,5-3 тис. метрів, за що отримали прізвисько «снігові мавпи». Вельми рідкісні, вид знаходиться під загрозою зникнення і занесений до Червоної книги.

Основна загроза – втрата середовища проживання. Лишайники є основним продуктом харчування цього виду, а вони в основному ростуть на загиблих деревах. На жаль, мертві дерева утилізуються, що впливає на доступність їжі. Цей вид зараз знаходяться під охороною, найбільші популяції знаходяться в національному заповіднику «Волун» (Китай).

Червона панда (Red Panda)

Цей вид занесений до списків Міжнародної Червоної книги, так як відноситься до вимираючих – на Землі залишилося не більше 2 500 особин. Наприклад, за останні 50 років популяція червоних панд в районі Гімалайських гір зменшилася на 40%.

Щільність проживання звірків в природі дуже невисока, до того ж місця проживання червоної панди легко руйнуються через постійну вирубку. Браконьєрство на території Індії та південному заході Китаю теж грає свою роль в стрімкому зменшенні чисельності виду.

Королівська чапля (Shoebill)

Мешкає в тропічних болотах Центральної і Східної Африки, де водиться риба протоптер – її основний корм. Схожий на дерев’яний черевик дзьоб робить королівську чаплю майстерним майстром рибного лову. Однак цей же дзьоб заважає птахові добувати якусь іншу їжу, і, якщо зі звичним кормом доведеться туго, їй загрожує голодна смерть.

Це досить рідкісні птахи, їх чисельність становить 10-15 тис. Цей вид відносять до уразливих, основними загрозами для нього є руйнування місця існування, полювання, крім того, люди розоряють їхні гнізда.

Плямистий тамарин (Pied Tamarin)

Плямистий тамарин мешкає в забороненій зоні в тропічних лісах Амазонки в Бразилії, а також на північ від міських кордонів Манауса, столиці штату Амазонас в Бразилії. Через руйнування його природного місця існування вид знаходиться під загрозою вимирання. Також на чисельності плямистого Тамарина негативно позначається конкуренція з червоним тамарином, який поступово витісняє його з районів проживання.

Бурий стерв’ятник (Hooded Vulture)

Місце проживання – Центральна і Південна Африка. Населяє савани і ліси. Гніздиться на деревах, часто в населених пунктах. Харчується падаллю, покидьками, комахами.

Число цих птахів стрімко зменшується, і зараз  знаходяться під критичною  загрозою зникнення. Основні небезпеки – отруєння, полювання, втрата і деградація довкілля.

Піренейська рись (Iberian Lynx)

Водиться пиренейська рись на південному заході Іспанії (більша частина – в національному парку «Кото де Доньяна»), зараз місце її знаходження обмежена гористою місцевістю.

Піренейська рись – один з найрідкісніших видів ссавців. За оцінкою на 2005 рік, її чисельність налічує лише 100 особин. Ще на початку ХХ століття їх налічувалося близько 100 тис., А вже до 1960-х років – 3 000, до 2000-х років – всього 400. Її включили в список тварин, що піддаються загрозі зникнення. Основна загроза для цих хижих ссавців виходить від людини, яка полює на піренейську рись заради цінного хутра.

Метелик монарх (Monarch Butterflies)

Мешкає в Північній Америці. Щорічно мігрують з північних і центральних Сполучених Штатів і Південної Канади до Флориди і Мексики. Там метелики зимують в гірських лісах, де менш суворий клімат дає їм більше шансів вижити. Вирубка лісів в місцях зимівлі монарха призвела до різкого скорочення його чисельності. Зараз метелик знаходиться під охороною, але загроза його зникнення все ще не минула.

Білий ведмідь (Polar Bear)

Мешкає в приполярних областях в Північній півкулі Землі. Білий ведмідь занесений до Міжнародної Червоної книги. Станом на 2015 рік Міжнародний союз охорони природи оцінює його приблизну чисельність в 22-31 тис. особин.

У найближчі 3 покоління (35 років) очікується зниження популяції на 30%. Зміна клімату, видобування нафти і газу, повільне розмноження, велика смертність молодняка, браконьєрство – все це робить білих ведмедів дуже вразливими.

Білуга (Beluga Sturgeon)

Вона зустрічається в основному в Каспійському, Азовському, Чорному морях, звідки заходить в річки для ікрометання. Раніше білуга була порівняно численна, проте з часом її запаси сильно збідніли. До цього призвела повна втрата природних місць розмноження через гідробудівництво, мала чисельність потомства, активна рибна ловля, особливо через її цінну ікру.

Зараз цей вид знаходиться під загрозою зникнення і знаходиться під охороною, його ловля заборонена.

Філіппінський орел (Phillippines Eagle)

Ця вид птахів мешкає тільки в лісах на Філіппінах. Він вважається найбільшим зі збережених орлів в світі по довжині і поверхні крила, вважається філіппінським національним птахом.

Зараз філіппінський орел знаходиться під загрозою зникнення через вирубку лісів в середовищі його проживання. Вбивство філіппінського орла карається відповідно до філіппінських законів 12 роками в’язниці і великими штрафами.

Сайгак (Saiga)

Зараз місця проживання сайгака скоротилися, і зустріти його можна тільки в Казахстані, Узбекистані, Киргизії, в деяких областях Туркменії, Росії та Монголії. З 2002 року Міжнародним союзом охорони природи ця тварина була зарахована до категорії «знаходиться в критичному стані».

Скорочення чисельності сайгака пов’язано з безперервним браконьєрством і інфекційними захворюваннями. Обледеніння степів, яке перешкоджає видобутку їжі, також впливає на загибель тварин.

 

Хочете першими дізнатись про знижки на тури?

Підпишіться на розсилку і отримуйте найкращі пропозиції по відпочинку
ПІДПИСАТИСЯ

Схожі статті:

Твої друзі нам довіряють

Як нас знайти

З будь-якої точки Львова ви дістанетесь до нас за 20 хвилин.

Адреса:

м. Львів, ул. Городоцька, 181/7 м. Київ вул. Глибочицька 43

Режим роботи:

Пн - Пт. 9:15 -20:15 Сб. 10:00-18:00

Телефон:

+38(032) 242 1315 +38(067) 675 20 06

Хочете першими дізнатись про знижки на тури?

Підпишіться на розсилку і отримуйте найкращі пропозиції по відпочинку
ПІДПИСАТИСЯ
close-link

ПІДПИСАТИСЯ
close-link